HTML

A blogról

Tapasztalatok, gondolatok, spirituális módszerek bemutatása, életünk kívül és belül.

Tegyél magadért

Asztrológiai és Önismereti Tanfolyam
https://zoldkor.com/tanfolyamok/kezdo.html

Párkapcsolati szinasztria
https://horoscode.hu/lovematch/

A honlapunk elérhetősége: www.zoldkor.com

2011.11.01. 17:50 Zöldkör

Skorpió

"Itt válik el a szar a májtól, a búza az ocsútól, a világosság a sötétségtől!" - kezdte Tibor izgatott tekintettel az egyetemi filozófiatörténet órán, mikor nekilátott ismertetni Kant Tiszta ész kritikáját, mint vízválasztót az egyetemességben; hasonló szavakkal kezdhetek neki én is a Skorpió jellemzésének.  

A Skorpió a fekete ló a Zodiákusban: megtalálható benne a legnagyobb sötétség, összekötve a legnagyobb világossággal, éppúgy, mint ikonikus figurájában, Luciferben, az ördögben. Nevének jelentése 'Fényhozó', mégis ő az, aki angyalként letaszíttatik, hogy megtapasztalja a hús, az érzelmek világát, és hosszas bolyongás után önmaga számára is képes legyen elhozni azt a bizonyos fényt és visszatérni az angyalok sorába. Megvan benne mindkét véglet; ahogy a pszichológus mondta nekem 16 évesen néhány hónap kezelései után*:
"Fiam, a világ legnagyobb bűnözője, vagy szentje lesz belőled, és még nem vagyok benne biztos, hogy melyik is valójában."
Nos, elárulhatom, a Skorpió egyikre sem vágyik, valódi tragédiája épp ez - ő csak boldog szeretne lenni, de mindezt olyan fokú végletek árán tudja csak elérni, melybe néha önmaga is belesápad.

Izzás..Izzás..Izzás..Hideg Izzás..Forró Izzás..Jeges Izzás..Egyedül Izzás..Sokan Izzás..Izzás..Kevesen Izzás..Izzás..

A Skorpió réteget, karaktert, énrészt onnan lehet felismerni, hogy kívülről kulturált és elbűvölő, mégis folytonosan valami fojtott izzás lengi körül. Próbálsz mögé látni, tudod, hogy van valami veszély ott, mint Kis herceg a Rókával ülsz le mellé. Éppen itt van a Skorpió társas életének alfája és omegája, ez teszi őt érdekessé az ellenkező nem tagjai számára. Egyszerre stabil és veszélyes, kiáradó és elesett, egy idő után rájössz, képtelen vagy megérteni, kiismerni őt. Hidd el, ő is így van vele. Önmaga is csupán szemlélője érzelmei tengerének, látva, hogy hol elemi gyűlölet és pusztítás járja át tagjait, hol Krisztusi szeretet, és még csak nem is színjáték ez - megvan benne az egész létra a legállatibb állattól a legmagasabb Isteniig.

Említettük korábban, hogy az embernél születéskori meghatározottsággal alakulnak ki személyiségét, sárkányát nevelgető élethelyzetek. Ez a Skorpiónál mindenképpen olyan közeg, melyet átlengett a szexualitás, a bűn és bűnhődés, a nemek közti konfliktus, netán a bujkálás vagy a bosszú. Olyannyira végletek között kellett élnie szülei, környezete által, ami elmosta erkölcse normáit, és kitágította azt a létezés legtágabb spektrumaiba. Ne gondoljunk itt most arra, hogy minden Skorpió énrésszel bíró élete első öt évét bordélyházban töltötte.
Elég lehet egyetlen óvodáskori trauma, amikor rajtakapták egy kislánnyal és megfenyítették, vagy egy felnőtt erőszakoskodott vele - a 'gesztenye lehullott', és kicsi testében megjelenik: A világ fertő és meghasadt, és én is része vagyok ennek.

Párkapcsolatban nagyon kényes a Skorpió kérdése. Erénye gyengesége. Ki ne akarna egy szenvedélyes szeretőt, akivel minden pillanat kiszámíthatatlan? Ki ne akarná, hogy kirántsa valaki eddigi melankolikus egyhangúságából, és életet leheljen belé?
Ám itt a probléma valódi természete. Örökös izzásban mindkét fél elég, és ne hibáztassuk a Skorpiót; míg mi néhány hetet, hónapot, évet töltünk így, ő napja minden percét, évtizedek óta is akár. A párkapcsolatok nagy része ugyanolyan forgatókönyvvel ér véget minden esetben: a nem-Skorpió fél hitetlenkedve néz a másikra és magára, nem lévén képes felidézni egyetlen közös emléket sem. Voltak, csak az izzás nem a raktározásról szól, az elvarázsolt kastélyból kijőve is leblokkol az agyunk, annyi intenzív benyomást kell egyszerre feldolgoznunk.

Ilyen témájú cikk olvasójával remélhetőleg nem kell vitát nyitni arról, hogy életünkben minden belső világunk beteljesítőjeként, kiegyensúlyozójaként jelenik meg. Így a Skorpió is. 

Amennyiben párunkkal, gyermekünkkel, barátunkkal felfedezzük, hogy 'Skorpió-játékban' vagyunk, legelőször is tegyük fel az alábbi kérdéseket, mielőtt ördögűzőt hívunk, hogy kitessékeljük a 'gonoszt' az életünkből:

1. Hol fojtom el az érzelmeimet olyan szinten, hogy ennyire drasztikus tanulási eszközre van szüksége az univerzumnak, hogy előhívja azokat?
2. Elzárom-e magam mindennapi rutinommal a külvilágtól, a mindennapok megszokásába menekülve?
3. Van-e bennem zavar a nemi szerepekkel kapcsolatban, melynek egyenes következménye, hogy azokat egyszerre, néha fájdalmasan felnagyoltan kivetítve kapjam vissza a kinti világomban?

Kiváló példája a Skorpió-játéknak az Alkonyat filmek szériája. Bella, a saját világában élő, önmaga értékeivel nem tisztában lévő szűz lány szerelembe esik Edward-dal, a sötét vonásaival folyamatosan küzdő sármos, izgalmas, hihetetlen képességekkel bíró vámpírral. Kapcsolatuk állandó kötéltánc, melynek során Bella nem tudhatja, mikor kerekedik felül párja veszélyes oldala, mely akár az életébe is kerülhet, Edward pedig nem tudhatja, meddig képes Bella ezt az izzást elbírni, és mikor menekül ki belőle, Edwardnak még a nevét és emlékét is elátkozva.

A Skorpió énrész életfeladata és megváltása az érzéseknek a  szexualitásból egy magasabb szintre kivezetése, amennyiben erre huzamosabb ideig nem képes, találkozik a jegy tipikus betegségével: valamilyen nemi betegséggel, vagy impotenciával. A Skorpión kívül a Zodiákus körében vele pont szemben álló Bika jegy betegsége még ez, ám nála ennek indíttatása egészen más, és érdemben annak leírásánál foglalkozunk vele.
A besült energiák gyulladást okoznak, alkalmatlanná teszik őt a nemiség alapszintű megélésére, kényszerítve, hogy önmagáról és a másik nemről gyökeres szemléletváltást hajtson végre.

Hogyan segítsünk a Skorpión?

Ha már az Élet egy ilyen társat adott számunkra, az első lépés, hogy feltegyük magunknak a fentebb leírt alapvető kérdéseket. Önmagunk szerepének felismerése nélkül a Skorpió irányába egy vonzódással teli gyűlölet-iszony-értetlenség káoszt fogunk érezni, és pszichiáterhez küldjük őt, és magunkat is.
Értsük meg, hogy társunk hihetetlen képességekkel megáldott ember, aki ezek elől lelke tüzének megfagyasztásába menekül. Ne menjünk vele ebbe! Kerüljük a végleteket! Ne fagyjunk meg mi is, ne kezdjünk vele üvölteni; higgyük el, ő van ebben otthon.
Próbáljuk megőrizni nyugalmunkat, szélsőségektől mentesen adjuk neki figyelmünket és szeretetünket, és amint látja, hogy az élet nem végletekkel teli csatatér, visszatér hozzánk, lelkének egy sokkal magasabb, izgalmasabb szintjén.

Nincs még egy jegy, mely egyidejűleg ennyire izgalmas és mély partner lenne párkapcsolatban, miután Kis Hercegként megszelídítettük a mellettünk lévő Rókát.

 

A következőkben a Nyilas, valamint az 'Apeh-ellenőr' és a 'Fizika-tanárnő' nászából fogant Bak jellemzésére lehet számítani, így amennyiben Nap-od, Holdad, aszcendensed, több bolygód található itt, személyesen érintve olvashatod a róluk szóló írásokat!

A végére két dolgot még, minden jegyekről szóló írást így fogok zárni a továbbiakban:

1. A Skorpió énrész feloldható, átalakítható, kihozva belőle annak valódi Fénye. Leggyakrabban aktív, fájdalmat okozó félként tűnik fel, de ne feledjük: ehhez mindig kell egy szenvedő énrész, ebből született az alábbi Skorpió vicc is:

"A szadista és a mazochista az ágyban:
- Kínozz!!!
- Nem kínozlak..."

Minden történetnek két szereplője van.

2. Jöjjön a Skorpió himnusza, melynek hű aláfestése a fekete-vörös színvilág, az ostorcsapkodás a háttérben, és maga a cím is...

https://www.youtube.com/watch?v=dsUXAEzaC3Q&ob=av2e 

*(Mars, Plútó, Szaturnusz a Skorpióban)

 

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása