HTML

A blogról

Tapasztalatok, gondolatok, spirituális módszerek bemutatása, életünk kívül és belül.

Tegyél magadért

Asztrológiai és Önismereti Tanfolyam
https://zoldkor.com/tanfolyamok/kezdo.html

Párkapcsolati szinasztria
https://horoscode.hu/lovematch/

A honlapunk elérhetősége: www.zoldkor.com

2014.09.03. 18:03 Zöldkör

Az Ego első és utolsó építőkockája

Képletünkben az alsó függőleges vastag tengely jelképezi azt a pontot, ahol megszületünk, fizikai testünk világra jön, így a tőle jobbra található első csillagjegy tekinthető az 'egónk első és utolsó építőkockájának'. Olyan archetípus, energetika ez, melyet előző leszületésünk, születéseink során valószínűleg jó mélyen magunkba szívtunk, ezáltal jelenlegi, ismételt inkarnálódásunk hajtóerejeként is funkcionált. Olyan érzés és motivációcsomag ez, amit mindenhova magunkkal viszünk, és hártyaként szűri meg érzékelésünket, élményeinket a külvilág felől. Az első ingerek a születésünk utáni első pár évben ilyen jellegűek voltak, és teljes megvilágosodásunk előtt is valószínűleg ez az ’építőkocka’ lesz az utolsó sűrűbb, megnyilvánult energia, amit leteszünk. A jelentősége az ennek a megközelítésnek, hogy annyira mélyen van belénk épülve ennek a jegynek az energetikája, hogy hajlamosak vagyunk mindenbe belelátni, mindenhol érzékelni. Ha még nincs is ott, odavetítjük, ha pedig ott van például tizenöt százalékban, akkor felfújjuk száz százalékra, ezáltal önbeteljesítő jóslattá változtatva azt.

Kos

Az illető számára a harc, az egyedül helytállás, a küzdelem a legmélyebb, zsigeri program. Ennek során képes életét megnehezíteni, szükségtelen akadályokat állítani a maga számára, hogy még nagyobb erőkifejtést kelljen eszközölni. Mivel a Kos a Kezdet jegye is, akár passzívan, akár aktívan tehet azért, hogy dolgai a felépülés, beteljesedés, kifutás előtt összeomoljanak, és mindent elölről kelljen kezdeni szervezni és felépíteni. Hajlama lehet felesleges provokációra is mások felé, amit úgy fordít, hogy meg kell védenie magát, hiszen támadják; természetesen a történet gyakran úgy kezdődik, hogy ő viszi be az első szúrást szóban vagy tettben. A megoldás számára passzivitás gyakorlása, másokkal való tudatos kapcsolódás, segítségkérés probléma vagy elakadás esetén, a dolgok tudatos végigvitele, elejétől a befejezésükig.

Bika

Fontos számára a stabilitás, a nyugalom, a dolgok lassúsága, és az, hogy átláthatóak, kontrollálhatóak legyenek. Állandó lefelé húzó erőt jelképez a fizikai sík dolgainak irányába, ami az érzelmi és gondolati szinteken, síkokon való nehézséget jelenthet a másokkal való kapcsolódásban. A képlet tulajdonosának figyelnie kell, hogy a benne lévő kötöttebb energetikát a többi ember ne érezze fennhéjázásnak, felesleges vagy akár kérkedő távolságtartásnak. Rá kell ébrednie, hogy a biztonságot a matéria nem képes nyújtani, mert az a legillékonyabb, a legkönnyebben elvehető, vagy a leghamarabb elfogyó. Ki kell jönnie zárt világából, más szinteken is vegyülni emberekkel, megnyitni magát, és akkor a világ minden kincse az övé tud lenni, hiszen ahol kapcsolódás van, Egység van, ahol Egység van, ott bőség és bizonság.

Ikrek

Az Ikrek csillagjegy egy 0 és 13 év közötti Gyermek archetípusát jelképezi, így akinek ez az első csillagjegye az IC-tengely mellett, azt folyamatosan végigkísérik az archetípus karakterisztikái. Állandó érdeklődés, mozgékonyság, szemlélődés jellemzik, ami által nagy tudásra, bölcsességre és okosságra tesz szert, de természetesen megtalálhatóak emiatt a negatív pólusok is: elköteleződési nehézség, komoly dolgok hárítása, állandó kívülállóság érzete. Egy családi ebéd írja le a leginkább, amikor a felnőttek beszélgetnek, élvezik az ételt és hogy együtt vannak, a gyerekeknek megvan a szabadságuk a jövésre-menésre, néha elcsípnek egy mondatot a beszélgetésből, reagálnak rá, vagy kérdeznek, akár oda nem illő dolgokat, nyugtalanságukban mégis érződik rajtuk egyfajta hangsúlytalanság. Ez felnőttkorában ad feladatot a képlet gazdájának, hogy tudatosan lekösse magát, hogy gyarapodni, fejlődni is tudjon.

Rák

A fészek, az odatartozás élménye tekinthető zsigerinek, és a fizikai és érzelmi szinteken megélt szeretet, pontosabban annak igénye. Motivációi legmélyén mindig ott van a gondoskodásra való vágy és hajlam is, a harmónia, béke kialakítása, ám ez gyakran meg tud akadni a fizikai sík első lépéseinél, és feltöltődik erővel, amitől elveszti kezdeti passzív, lágy jellegét. Amikor ez megtörténik, akkor szokott indulni egy ’én segítettem neked, te is segíts nekem’ elvárás-játszma, amit a másik fél vagy nem érzékel, vagy pontosan észleli a mögötte levő kevésbé tiszta motivációt; a végén általában a Rák IV-es házú azt éli meg, hogy nem szeretik eléggé, nem tartozik oda, nincs béke és harmónia. A feladat számára önzetlenül adni, és ha ezt megtanulja, megérkezik az is, amit már az elejétől szeretett volna a másiktól.

Oroszlán

Ez a csillagjegy egyfajta mini-univerzumnak tekinthető, melyben a teljesség is megtalálható. Mindez önmegvalósított állapotban a minden-t jelenti, kisgyerekkorban, vagy a fejlődés bizonyos fokai előtt leginkább a mindenből egy kicsit elvét. Az illető minden energetikából képvisel valamennyi: férfias, nőies, felnőtt, gyermeki, materialista, spirituális, van, hogy szinte egyszerre, van, hogy gyorsan váltogatva ezeket a jellegeket. Emiatt nehezen definiálható ő a külvilág, a többi ember számára, és ami a legfontosabb, a maga számára is. Zárt gömböt képvisel, melyben egymással vegyülve vannak jelen tulajdonságai, és ő nem szívesen nyitja meg egyszemélyes világát, mert ahogy valamelyik tulajdonságra rájön, hogy az nem ő, hirtelen az összes többit kétségbe kell vonnia, és természetesen nem láthatja előre, hol van ennek a folyamatnak a vége. Mégis, a megoldás számára, hogy felmérje életkorilag és nemileg hol tart, és azokat a jellegeket élje, a többi személyiségjegyet, tulajdonságot pedig elengedje. Ezáltal a mindenből egy kicsi ’semmi’ aspektusa ’minden’-né tud változni.

Szűz

Az ilyen képlet tulajdonosának azt a bizonyos plusz egy lépést kell megtennie feladatként végig élete során. Hozott tapasztalatainak, gyerekorra első benyomásainak köszönhetően folyamatosan ott van az önkontroll, lefékezés motívuma, ami azt eredményezheti, hogy az illető úgy éli az életét, mintha nem is élne igazán. Az emberi létezés célja a végletek megtapasztalása, majd mindezek után visszarendeződés az Arany Középútra; a Szűz IV-es házkezdetű ember mindezt a végletek elkerülésével kívánja elérni. Ahogy a mondás tartja: „Azelőtt próbál meg úszni tanulni, mielőtt vízbe ment volna.” Boldogságához, emberi célja bejárásához szükséges, hogy a kontrollt elengedje, néha elveszítse a fejét, megfigyelőként működjön a feszes cselekvő helyett, és néha olyan utakat is bejárjon, amikről nem tudja, hova vezet.

Mérleg

A Mérleg kezdetű IV-es ház esetén az illetőt végigkísérheti életén egy világi értelemben vett elvarázsolódottság, és egy hajlam arra, hogy csak a ’jót’ lássa, nézze a dolgokban. Mivel az élet dualisztikus, tehát minden szeletére szükség van, ahogy szembesül az élet sötétebb, gyorsabb, konfliktusosabb oldalával, automatikus válaszreakció lehet szemének behunyása, és ismét a ’jó’ dolgokra koncentrálás. Ad egy egészséges értelemben vett szépérzéket, harmónia-teremtő készséget is, ez viszont könnyen elszállhat illúziók, görcsös ragaszkodás irányába, amint úgy érzi, valami fenyegeti ezt az idillt. Feladat számára a konfliktusoknak nem kerülése, hanem megoldása, és annak elfogadása, hogy ennek során szinte minden esetben valamilyen érdek, oldal sérül, és alárendelődik egy másik oldalnak. Mégis, ez a megnyilvánult világ és a dialektika természete; ennek felismerésével, és elfogadásával képes megismerni annak szabályait is, hogy azok felhasználva, és egyensúlyozva közöttük egy már stabilabb és reálisabb harmóniát és minősége hozzon létre saját és mások életében.

Skorpió

A csillagjegy energiái az őrlődés, bűntudat, kirekesztettség érzetét adják a képlet tulajdonosának már a leszületés pillanatától kezdve, aminek oka természetesen hozott minták előző életből, életekből. Jellemző rá tépelődés, csiki-csukizás, céljaiban, emberi kapcsolataiban megindulás, majd hirtelen megtorpanás. A legfontosabb számára, hogy folyamatos külső visszacsatolásokat kérjen magáról, projektjeiről és élete dolgairól olyan személytől, aki objektív és korrekt, hogy meg tudja őrizni egyensúlyát és hitét. Működő stratégiája cél kitűzése, külső viszonyítási pontok felállítása, hogy amikor elkezd belső-külső világa imbolyogni, és az energiák exponenciálisan felgyorsulni, legyen hova visszatérnie a nagy forgatagban. Emberi viszonyaiban olyan emberekkel kell, hogy körbevegye magát, akik ismerik árnyékoldalait is, és ezzel együtt elfogadják, valamint folyamatosan megerősítik, hogy így is rendben van és szerethető, megbecsülhető.

Nyilas

Ilyen születési pozícióban a fő feladat a realitás talaján maradás; az Arany Középút, kiegyensúlyozottság, hatékonyság megtalálása a cél. A Nyilas egy állandó jelleggel felfelé áramló, felfújó energetikát ad, ami miatt a képlet gazdájának folyamatos, túlzó, és gyakran szükségtelen céljai, vágyai, ambíciói lehetnek. Gyakori egy mindig jelen lévő éhségérzet a világ dolgaival kapcsolatban, majd az ehhez azonnal kapcsolódó idea, hogy az illető nem elég jó erre, nem érdemli meg, nem képes rá, illetve ha igen, akkor várnia kell annak beteljesüléséig. Ebben a fajta délibáb felvillanásban, majd hirtelen lemondásban, nagyon sok energia tud teljesen feleslegesen elégni, így a fő feladat számára megbecsülni, amije van, reálisan felmérni az élete során felmerülő igényeket, amik a valóságban mindig kevesebbek lesznek, mint a kezdeti motivációban; az elérésükhöz vezető utat pedig átláthatóan felállítani, majd kitartóan bejárni.

Bak

A csillagjegy a világi dolgokról lemondás jelképe, analógiásan egy elefántcsont-torony, barlang, aszkézis, elvonultság jellemzőek rá. Akinél első az IC-tengely mellett, ott a cél az ebből a fajta bezárkózottságból, magányból, saját világból kiáradás a többi ember közé. A Bak mindemellett a racionalitás, analitikus, hűvös gondolkodás jelképe is, így további feladat a fizikai testtel, az érzékekkel és az érzelmekkel való kapcsolat újra felvétele és megtanulása. Az illetőre minden esetben jellemző egy koraérett, akár koravén, és zárkózott, elvonult attitűd is, ezért emberként tudnia kell a korának és nemének megfelelő energiákat is megélni, jellegeket működtetni, mert amennyiben nem képes, élete első szakasza ebben a zártságban, és ezáltal örömtelenségben tud telni. A két fellépési pont itt 35 és 50 éves kor, így ha aktívan nem is tesz magáért, ezen a két ponton mindenképpen közelebb kerül magához, belső, ösztönös hajlamaihoz, de hogy boldogságát többdimenziós emberi létezéséből nyerje, akkor ki kell áradnia a világi, emberi szintekre is, annak minden bizonytalanságával együtt.

Vízöntő

A dualizmust, a kettősségeket meghaladást jelképezi a Vízöntő energetikája, ám ez mindig idővel és tapasztalással tud megvalósulni. Akinek a IV-es háza így kezdődik, úgy van vele, mindezt az utazást jobb el sem kezdeni a kettősségek területére, vagy pedig ő már túl is van mindezeken. Ez a fajta egy pontban egyesülés, minden az egyben minőség itt még a semmi sem igazán elvét jelképezi a dialektikus tapasztalások előtt, ami miatt egy zárt, idealisztikus, elméleti valóság jön létre az illetőben. A többi ember úgy érzékelheti, hogy ott van, de nem szívvel-lélekkel. Kezdetben az ilyen ember nagyon szórakoztató, általában nagyra is tartják minden társaságban, de idővel mondanivalója fémesnek, túl egyenesnek és az emberi lét melegségét, puhaságát nélkülözőnek tűnhet a többiek számára, és ilyenkor szokták ignorálni, vagy egyenesen kirekeszteni az illetőt. Mindez konzerválhatja őt egyéni, zárt, lebegő világában, így a feladat számára jobban hallgatni a szívére, az érzéseit felfedezni, a többi ember sorsa iránt a valóságban is érdeklődni, megismerni őket, és a már tapasztalati ismeretek alapján viszonyulni hozzájuk.

Halak

A képlet tulajdonosa saját és mások megélései alapján is olyan, mintha egy tó, vagy óceán mélyéről szemlélné a külvilág dolgait, és megnyilvánult részeit, mint gondolatok, érzelmek, fizikai test. Állandóan jelen lehet önmagával egy kettősség érzet, mindig tudatában lehet, hogy ő maga a figyelő, az állandó, a többi része pedig változékony, ezáltal múlékony, ahogy életének minden más dolga is. Ez jelentősen visszafoghatja őt abban, hogy bármibe belefogjon, célokat végigvigyen, vagy más emberekkel komolyabban kapcsolódjon, építkezzen; hiszen, ami elkezdődött, úgyis véget ér egyszer, így felesleges egyáltalán kimozdulni az irányába, erőfeszítéseket tenni érte; gondolja ő. Ez az attitűd egy folyamatos lebegő, de egyúttal nem-élő jelleget a neki, és mivel az emberi létezés a legtöbb esetben aránylag hosszú, fontos a számára, hogy kilépjen zárt buborékjából, és elfogadja, hogy megnyilvánult részeihez kötődik erre az életre, amivel együtt járnak a világi jellegű építkezések, majd ezek lebomlása, átalakulása is valami újabba, hogy aztán majd az is lebomoljon, és új keletkezzen a helyén.

A fenti írás az "Iránytű az Asztrológiai Önismerethez" című könyvből való. 

http://zoldkor.com/konyvek/iranytu-az-asztrologiai-onismerethez.html

Puzzle-Hands.png

 

komment

süti beállítások módosítása