HTML

A blogról

Tapasztalatok, gondolatok, spirituális módszerek bemutatása, életünk kívül és belül.

Tegyél magadért

Asztrológiai és Önismereti Tanfolyam
https://zoldkor.com/tanfolyamok/kezdo.html

Párkapcsolati szinasztria
https://horoscode.hu/lovematch/

A honlapunk elérhetősége: www.zoldkor.com

2014.05.21. 18:54 Zöldkör

Gyakorlatok és irányelvek a 2014-es Év közepére és második feléhez

Mindannyiunk alapvető joga és lehetősége, hogy teljes értékű életet éljünk. Azt gondolom, ehhez tudnunk kell, hogy honnan jövünk, hol vagyunk és merre tartunk mind egyéni, mind kollektív szinteken. Az Élet ritkán tartogat meglepetéseket: itt a három dimenziós, megnyilvánult világban vannak folyamatok, ívek, törvényszerűségek, amiket ha ismerünk, nagyon-nagyon sok minden világos és könnyű tud lenni számunkra. Az előző két cikkben a jelenleg tapasztalható, egyre gyorsuló kollektív trendeket és íveket vizsgáltuk meg, ebben a mostaniban olyan eszköztár válik hozzáférhetővé, ami segít a folyamat belassításában, és olyan részek bejárásában, legalább egyéni szinteken, amik nagyon szépen tudnak segíteni egyéni fejlődésünkben, és hogy a lehető legmagasabb szinteken éljük meg, lovagoljuk meg ezt a hullámot.

Ha megfigyeljük az igazán sikeres embereket, azt találjuk, hogy három dolog közös bennük: átlátták, hogy mi történik éppen, és merre tartanak tendenciák, ezáltal tudták, hova akarnak eljutni; hajlandóak voltak tenni érte; és harmadszor, kivonták magukat a trendek alól, gyakran vállalva, hogy a többség ellentétesen érez és gondolkodik dolgokról. Az igazán nagy tőzsdeguruk tanácsa is minden esetben ez: gondolkodj hosszútávon, ismerd a körülményeket, és amikor mindenki vesz, adj el, amikor mindenki elad, vegyél. Ilyen elvek követésével, folyamatos gyarapodás figyelhető meg, és amíg a többség kapkod ide-oda, ők aránylag rövid idő alatt magasra tudtak jutni, és gyakorlatilag konstansan ott is maradnak.

Ilyen az Élet is. Jönnek-mennek divatirányzatok, trendek, mégis az alapvető törvényszerűségek nagyon egyszerűek, néhány van belőlük, és tájegységtől függetlenül azonosak. A recept nagyon egyszerű. A siker nagyon ritkán jön valami hűde-nagyon-új dolog által, egy működő receptet kell kamatoztatni a különböző területeken. 

Az előző cikkben beszéltünk arról, hogy egyfajta delúzió kezd uralkodni kollektíve az embereken, ami a 'mindent akarunk, semmit kapunk' eredményével zárul. Egyszerre vagyunk már egyszemélyben férfiak, nők, gyerekek, öregek, spirituálisak, materiálisak, de a három dimenzióban mindenben elmélyedni adott szinten nem lehet. A vacsorát is őszintén úgy esszük, hogy leves, főétel, desszert; megnézném, hogy mit szólna valaki, ha az étteremben leadja a rendelését, és egy nagy fazékban mindhármat összeöntve hoznák ki neki...Pedig ez történik manapság, az élet minden területén.

Mielőtt felfedezték volna a három legújabb bolygót, a Jupiter és a Szaturnusz voltak a Naprendszer legkülső, és alapvetően legnagyobb bolygói. A Védikus és a középkori asztrológiában mindig megkülönböztetett figyelem kísérte haladásukat, és hogy éppen hol álltak.

Jelenleg a Szaturnusz a Skorpió csillagjegyben tartózkodik másfél éve. Úgymond felkapargatja a gyerekkorunkban felhalmozódott sérüléseinket, és mindemellet az előző életekben elakadt energiákat is. Emiatt jelenlegi életszakaszunk kevésbé tud fejlődni, szinte mindenki egyfajta toporgást érzékel, mert a feladat itt a múlt rendezése, és utána mehetünk majd tovább. A természetes reakciónk erre a múltbahúzó, rendező hatásra, hogy kimenekülünk a jövő tervezgetésébe, ezáltal itt is, ott is vagyunk, és éppen ott nem vagyunk, ahol kellene, az Itt és Most, Jelen állapotában.

A Jupiter bolygó június-júliustól az Oroszlán csillagjegyre fejti ki energiáját. Ennek egyik tartománya, hogy egyre nő az önösség, a felfuvalkodottság, és a korábban említett 'minden-az-egyben, semmi-igazán' kategóriája. A másik tartománya, hogy egyre nő az erkölcs, a hagyományok keresése, egy valaha volt alapvető rend iránti igény. Elinduluk e két véglet felé: sokan visszaköltöznek majd falura, leépítik régi, már üres kapcsolataikat, elkezdenek ősi hagyományok szerint élni. Az emberek másik fele még jobban rohanni fog, belepörgetve magát a 'mindenbe', de ebben a kavargásban még üresebb lesz a 'semmi'.

Természetesen minket ebben a cikkben az első irány érdekel, hogy mik azok az alapelvek, minták, lehetőségek, amik segítik ezt a rohanást belassítani, életünkbe a valódi értékeket helyreállítani.

1. 'Amikor eladnak, vegyél, amikor vesznek, adj el'

Ha mindenki rohan, lassíts be, ha mindenki lassú, pörögj fel. A jóból keveset adnak, tartja a mondás, így mi is tarthatjuk magunkat hozzá. :) Attól, hogy mások valamit csinálnak, még nem biztos, (sőt, általában, biztos, hogy nem), hogy az a helyes irány. A legtöbb ember azért nem meri felvállalni magát, valódi szándékait, mert azt látja, hogy valaki kívülről valamilyen. Nos, ez nem így van. Az emberek 99%-a teljesen mást mutat, mint ami benne van. Így, hogy naponta két elemzést csinálok, ami havonta 40 új ember, pár éve már van lehetőség belelátni, hogy mi az amit valaki mutat, érez-gondol magáról, és ami valójában ott van. Túl mélyen nem mennék ebbe bele, de hidd el: totálisan más mindenki, mit amit látsz belőle!

2. A minden gyakran semmi.

Ez az előző pontból következik. Azt látod kívülről, hogy milyen szuperboldog, szuperteljes, szuperügyes-okos-szép az illető, emiatt belemész egy 'licitbe'. "Húú, ő milyen fejlett, nekem is olyannak kellene lennem!", "Húú, neki milyen boldog a párkapcsolata, nekem is ilyen kellene!'. Az a fejlettség gyakran nem olyan fejlett, az a boldogság gyakran nem olyan teljes, csak kívülről tűnik úgy, mert nem látsz be a fejekbe, a szívekbe, a hálószobákba. Nem az a baj, hogy magad másokhoz hasonlítgatod; az a baj, hogy olyan képekhez, ami nem létezik. Ahogy belátod ezt, tudsz foglalkozni azzal, hogy valójában mit akarsz Te, magaddal és az Életeddel, és nem azzal, hogy hogyan passzolsz és férsz be más életébe - pontosabban illúziójába.

3. Élj a korod és a nemed szerint.

A határok teljes elmosásával nem a minden, hanem a semmi felé robogunk nagy erőkkel. Az teljesen jó, ha már megvilágosodtál, és már nem érintenek olyan dolgok, mint életkor, nem, emberi hagyományok. Ha ez viszont még nincs úgy, javaslom azta a jó spirituális mondást, hogy "Ha még nem világosodtál meg, ne viselkedj úgy, mint aki meg van.". Ha bizonyos szintek előtt szedsz szét mintákat, mind egyénileg, mind kollektíve, az félkész marad. Nem mindegy, hogy az előtt zárod el a tűzhelyet, hogy megfőtt a krumpli, vagy amikor még nyers. Ugyanaz a mozdulat, minden ugyanúgy néz ki, de amikor beleharapsz, érezni fogod a különbséget.

A régi korokban, a 'bezzeg-a-régi-szép-időkben', bizonyos munkák, hivatalok, spirituális pozíciók csak megadott életkor felett váltak elérhetővé, és a legtöbb csak házas emberek számára, akiknek gyereke is volt. Lehet, hogy akkoriban nagyon elmaradottak voltak, és mellélőttek, de szerintem mindenki ismeri a véleményem ezzel kapcsolatban, és elég körbenézni, hogy hol tart most az 'életszínvonal' és az 'életminőség'. Bármelyik tanulmány megmutatja, hogy ahogy nő az 'életszínvonal', úgy csökken az 'életminőség', és ahogy nő a 'liberalizmus' és a homogenitás, úgy nő a tanácstalanság és ezzel a bizonytalanság és a szenvedés is végül.

Van egy asztrológiai létra, ami megmutatja, hogy archetipikusan mikor milyen minőségek a legerőteljesebbek bennünk (jó esetben), a korunk és nemünk szerint:

                          Férfi                                                                                           

             Jupiter-Nyilas     (50 felett)                                                 Neptunusz-Halak   (50 felett)

             Nap-Oroszlán     (30-50 év)                                                       Hold-Rák      (30-50 év)   

             Mars-Kos            (13-30 év)                                                   Vénusz-Mérleg    (13-30 év) 

                                                               Merkúr-Ikrek   (0-13 év)

Ezekről az arcetípusokról bővebben szó esett ebben a cikkben, itt mélyebben most nem kell, hogy belemenjünk, és az internet, a megfelelő könyvek is bőségesen biztosítanak háttérinformációkat.

Vannak gyakorlatok, amikkel stimulálhatjuk, amolyan 'homeopátiásan' bevihetjük ezeket az energiákat. Értelemszerűen a hölgyeknek a női létra minőségeivel érdemes gyakorolni, a férfiaknak pedig a másik oldaléval. Mindig azt végezzük, amin vagyunk, mindet, ami alattunk van, és azt, ami eggyel felettünk. Tehát egy 25 éves hölgy a Merkúr, a Vénusz és a Hold gyakorlatot, egy 52 éves férfi pedig a Merkúr, Mars, Nap és Jupiter gyakorlatot is. Ha csak egyre van lehetőségünk az adott héten valamiért, akkor azt végezzük, ami alattunk, vagy ami közvetlenül alattunk van. 

Érdemes beszerezni egy mala-t, egy indiai rózsafüzért, és előtte megszámolni, hogy 108 szeme legyen. A megfelelő napokon el lehet végezni a gyakorlatokat. Ha nem malával szeretnénk, lehet okostelefon időzítőjével is mondani fennhangon, 7 percig, vagy 21 percig, vagy 49 percig, ki hogy szeretné.

A menete mindegyiknek ugyanaz: 
1. Teremts harmonikus, nyugodt körülményeket, gyújts egy mécsest, akár füstölőt is, hunyd be a szemed, vegyél pár mély lélegzetet, és mélyedj el magadban.
2. Kezdd el nézni a monitorodon a képet, szívd magadba egy darabig az energiáját.
3. Továbbra is a képet nézve, a mala segítségével mondd-énekeld ki a mantrát fennhangon, nem hangosan, nem halkan, úgy, hogy rezegjen.
4. A mantrát 108-szor elmondva, a végén nézd még egy kicsit a képet, hunyd be a szemed, és figyeld, mi történik benned.

Hétfő - Hold - Om Chandraya Namaha (Óm Csándrájá Námáhá) 

Kedd - Mars - Om Mangalye Namaha (Óm Mángáljé Námáhá) 

Szerda - Merkúr - Om Budhaya Namaha (Óm Buddájá Námáhá) 

Csütörtök - Jupiter - Om Gurave Namaha (Óm Gurávé Námáhá)  

Péntek - Vénusz - Om Shukraya Namaha (Óm Súkrájá Námáhá) 

Vasárnap délben - Nap - Om Suryaya Namaha (Óm Szúrjájá Námáhá)

(A Neptunusznak nincs napja a héten, vagy yantrája, és egyébként is egy teljesen passzív minőség, ami magától jelenik meg, a cselekvés elengedésével.)

Hold.gif
Mars.jpg
mercuryyantra.jpg
Jupiter yantra.jpg
shukra_yantra_laminated.jpg
Nap.jpg

 

A képeket érdemes letölteni előre, és az adott napon a megfelelő gyakorlathoz elővenni/ megnyitni.

4. Használd az alapvető törvényszerűségeket, energiákat!

A bolygókhoz napok is rendelhetőek, és a hét egyes napjai megfelelő minőségekhez tartoznak. Amennyiben az adott napon hasonló energiájú dolgot végzünk, sokkal hatékonyabb tud lenni az adott cselekedet:

Vasárnap: Egészen az újabb korokig energetikailag nagyon helyesen ettől a naptól számították a hét kezdetét. A legjobban tesszük, ha ezen a napon imádkozunk, családi összejövetelt tartunk, akár a yoga Napüdvözletét is végezhetjük. Hasznos még kreatív munkára, másokon való önzetlen segítésre, hivatalos megnyitóra. Érdemes ezen a napon narancssárga színt hordani, kukoricát, sárgás színű, és bőséges ételeket fogyasztani.

Hétfő: A család belső dolgainak intézésére, mély, intim beszélgetésekre a legalkalmasabb. Fizikai szinten nagytakarításra, ablakpucolásra, általában véve minden házimunkára, ételvásárlásra, étel készítésére. Bármilyen gyógyítást, fürdőzést is ezen a napon a legjobb megejteni. Érdemes fehér, ezüstös színeket hordani, rizst, tejberizst, tejbegrízt, burgonyát, sajtokat, uborkát, lédús zöldségeket, halat, szusit fogyasztani.

Kedd: Bármilyen vállalkozás, tevékenység beindítását ekkorra érdemes időzíteni. Fontos, hogy fizikai természetű dolgokat sokat végezzünk ilyenkor; sportot, bármilyen munkahelyi, vagy háztáji rombolnivalót, átalakítást. Érdemes a természetbe kimenni, vagy bármilyen akadály leküzdésével foglalatoskodni. Vörös színű dolgokat viseljünk, együnk csípős ételeket ezen a napon.

Szerda: Érdemes aktívnak lenni, sok kis dolgot elvégezni, melyek kevés energiaráfordítást igényelnek. Csekket befizetni, receptet kiváltani, levelet feladni, könyvet visszaadni. Bármilyen írással, kommunikációval kapcsolatos dologban előreléphetünk ezen a napon, vásárlást, eladást, általában véve kereskedést is ekkor tegyünk meg. Hordjuk a kék árnyalatait, tarka viseletet, együk gyerekkorunk kedvenc ételeit, illetve olyan ételeket, melyeket apró részekből kell csipegetni.

Csütörtök: A legjobb nap minél több spirituális gyakorlat végzésére, imádkozni, asztrológiával foglalkozni. Világi értelemben kölcsönadni, kölcsönt visszaadni, nagybevásárlást tartani, vagy bármilyen tömeges rendezvényen részt venni. Hordjunk narancssárgát, lilás színeket, együnk lencseféléket, sárgaborsót, nagy adagokat mindenből.

Péntek: Mindent, ami kényelemmel, szépségápolással, művészetekkel kapcsolatos, ezen a napon intézzük. Kozmetikus, fodrász, masszőr, szauna, zenetanulás, festés, művészeti kiállítás, koncert, szórakozás tartoznak ide. Randevút, erotikával kapcsolatos dolgokat is ekkorra időzítsünk. Hordjunk rózsaszínt, világoszöldet, lágy, kellemes színeket, fogyasszunk édes ízeket, ezen a napon próbáljuk ki az ételkülönlegességeket, egzotikumokat.

Szombat: A zsidó Sabbath szokása kiválóan tükrözi a minőségét. Bármit, ami lemondással, önkorlátozással kapcsolatos, ilyenkor végezzük. Böjt, meditáció, elvonulás, önzetlen jótékonykodás. Ha valamit gyűjtünk, a vele kapcsolatos dolgokat ezen a napon intézzük. Jó még rendrakásra, elmélyülésre egy témában, bármi rendszerezésére, monoton gyakorlásra, tanulásra. Hordjunk fekete, sötétkék, szürke színeket, együnk keveset, abból is kevésbé ízletes dolgokat.

5. A kevesebb több!

Ahogy a Jupiter belép az Oroszlánba, olyan lesz, mint amikor egy hőlégballon alatt ráadják a kakaót a tűzre. A légballon kifeszül, és elindul felfelé. Ez automatikusan gondolatainkat felfelé-kifelé fogja vinni túlzó mértékben, emiatt nagyon fontos, hogy adjunk ennek egy egészséges mértékű ellenhatást. Keressük mindenben a lassítást, több helyet kevesebbet válasszunk, és úgy általában véve váljunk egyszerűvé, türelmessé és 'ódivatúvá'. Ebben szintén egy remek gyakorlat is a segítségünkre van:

Az indiai mitológiában az egyik alapműnek számít a Rámáyana, ami egy királyfi vándorlásait írja le. Útja során találkozik egy majomszerű segítővel, aki később az istenek soraiba emelkedik, érdemei elismeréseképpen. Hanuman-nak hívják ezt a segítőt. Ő azóta az odaadás, az önmagunkról lemondás, a szolgálat és az egyszerűség archetípusát jeleníti meg. 

A mantráját ismételve, és a képét, yantráját nézve közben, fel tudjuk éleszteni magunkban ezeket a jó értelemben vett egyszerű minőségeket:

Mantra 108-szor, vagy időzítővel 7 perc, vagy 21 perc, vagy 49 perc: Om Hanumate Namaha (Óm Hánumáté Námáhá) - A nap érzés szerinti, és akár heti többször, vagy mindennap is végezhető. Érdemes a nyár során aktívan igénybe venni a támogatását.

hanuman-yantra.jpg

6. Kapcsold ki!

Ebben a törvényszerű folyamatban, ami az indivudualitás és az elszemélytelenedés túlzott jellegeit adja, nagyon fontos, hogy leföldeljük magunkat, és kijöjjünk a fejünkből: a szívünkbe és a testünkbe. Olvasás helyett hallgassunk zenét. Chatelés helyett találkozzunk a barátainkkal. A fényképek feltöltögetése helyett beszéljük meg, hogy mi történt velünk. Használjuk az elektronikus eszközöket, de lépjünk ki abból, hogy azok használnak bennünket. Ha ismerjük már magunkat, hogy milyenek tudunk lenni, inkább hagyjuk otthon az okos(?)telefont. Ha tudjuk, hogy nem fogjuk megállni, hagyjuk otthon, vagy zárjuk el. Úgysem fogjuk elsőre kibírni, így kísértés nélkül jobban rá tudjuk magunkat szánni, hogy visszavegyük életünk valódiságát. 

happy-people.jpg

 Aktuális híreink:

- Csatlakozni tudtok a Facebook-on a 'Zöldkör' csoporthoz - itt interaktívan tudunk beszélgetni a cikkekről, tudtok kérdéseket feltenni, eszmét cserélni másokkal, barátságokat kötni hasonló érdeklődésű emberekkel és még sok minden mást. https://www.facebook.com/groups/zoldkor.blog/. Több, mint 1400-an vagyunk már, nagyon jó kis csapat alakult ki, bátran csatlakozzatok! :)

- Elkészült az 'Iránytű a Spirituális Fejlődéshez' című könyv! :) Május 16-ától lehet hozzájutni a Főnixházban! Ár: 3000 Ft, Terjedelem: 304 oldal

Átvehető: Budapest, 13. ker., Hegedűs Gyula utca 8, 25-ös kapucsengő, szerda 9.00 - 19.00, péntek 9.00 - 19.00 között. Vidékről utánvéttel is megrendelhető! - fonixhaz.com

- Egy másik nagyon érdekes és izgalmas kiadványunk egy hangoskönyv, mely Buddha tanításait tartalmazza. A címe 'Dhammapada - A Tan Útja', amolyan buddhista Bibliának tekinthető. Nagyon szép és érdekes tanítások vannak benne. A linkre kattintva megtekinthető a borítója, megrendelhető, és hamarosan bele is hallgathattok. :)

http://zoldkor.com/konyvek-menu/konyvek-hangoskonyvek/a-tan-utja-dhammapada-hangoskonyv.html

- Megnyitottuk a Zöldkör honlapot!!!!! www.zoldkor.com címen érhető el, vagy ide kattintva! :)

- Továbbra is segítünk azoknak, akik szeretnék a Pálmalevelüket megkerestetni, akár a felolvasott után egy másodikat is, és/vagy Asztrológiai Elemzésüket elkészíttetni: a babity.richard@gmail.com címen tudtok jelentkezni.

Itt tudtok előzetesen bővebben tájékozódni:

http://zoldkor.blog.hu/2014/03/11/rolunk_286
http://zoldkor.blog.hu/2013/09/09/a_palmalevelekrol
http://zoldkor.blog.hu/2013/10/10/a_palmalevelekrol_ii
http://zoldkor.blog.hu/2014/02/02/a_palmalevelekrol_iii
http://zoldkor.blog.hu/2013/12/04/karacsonyra_351

- Online Interjúkban interaktívan tudtok érdekes témákkal kapcsolatban előadásokat meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=GEt2vlCa2jU ; https://www.youtube.com/watch?v=-FMRWXwxPas

- A blogunkat angol nyelven itt tudjátok elérni, illetve angolul tudó ismerőseiteknek ajánlani: http://greentaracanada.ca/blog.html

- Aki szeretne magán aktívabban dolgozni, fejlődni, életét javítani, a Zöldkör Facebook csoportban, vagy akár a privát emailcímemen is tud érdeklődni terapeutákról, segítőkről.

 

komment

süti beállítások módosítása