HTML

A blogról

Tapasztalatok, gondolatok, spirituális módszerek bemutatása, életünk kívül és belül.

Tegyél magadért

Asztrológiai és Önismereti Tanfolyam
https://zoldkor.com/tanfolyamok/kezdo.html

Párkapcsolati szinasztria
https://horoscode.hu/lovematch/

A honlapunk elérhetősége: www.zoldkor.com

2014.11.02. 19:29 Zöldkör

A Nap nyomában

Az archetípusok nagyon jelentős kulturális és pszichológiai értékkel bírnak a számunkra. Minden korban megvolt a maguk előfordulása, időszaktól, tájegységtől függetlenül megjelennek, egymástól akár teljesen elszeparált közegekben is. Ebből tudhatjuk, hogy valami mélyebb, kollektívabb helyről érkeznek. A régebbi időkből mondák és legendák révén jutottak el hozzánk, a modern korban pedig Jung munkássága hívta fel a figyelmet rájuk a nyugati modern ember számára. Ebben a cikkben olyan témát érintünk, ami rendkívül jelentősen befolyásolja azt, hogy mennyire vagyunk képesek harmonikus párkapcsolatban élni, sikeresek lenni a munkánkban, anyagi szempontokból jólétben élni és mennyire érezzük, hogy a helyünkön vagyunk, általánosságban is.

Naprendszerünk közepe, nevéből adódóan is, a Nap bolygó. Gömbszerű, önálló fénnyel, hővel és energiával bíró égitest, mely annyi erővel rendelkezik, hogy maga körül tartsa rendszerének más bolygóit, ugyanakkor annyi ’nagyvonalúsággal’ is, hogy ne szippantsa őket magába, teljesen felperzselve, elégetve őket. A Nap archetípusa az emberi világban egy 30 és 50 év közötti férfi, aki már nagymértékben integrálta gyermeki részeit, megélte marsikus Fiatal Férfi oldalait, és ezen tapasztalásokat egyesítve nyugodt erőt, kreativitást képvisel. A legtöbbször pihenő állapotban leledzik, és amikor erőkifejtésre van szükség, fókuszáltan, nagy hatékonysággal képes ezt megtenni. Rangját elsősorban potenciái jelentik, adják, és amikor már áradnak, ömlenek kifelé ezek az energiák, azt már visszacsatolásként tekinthetjük, melyre nyugodtan, félmosollyal bólintunk, magunkban azt gondolva: „Jó, tudtam, hogy képes lesz rá, hogy megteszi…”

Egy Férfinek nincs szüksége bizonygatásokra; tevékenysége, léte már önmagában bizonyíték. „Férfi-e az, aki nem akarja jobbá tenni a világot?!”, tartja egy régi mondás, és valóban, egy Férfi számára a cselekvés, az építés, az alkotás, és az ennek során magától értetődően megjelenő rombolás is alaptermészete része, és nem külső elvárásokból fakadó kényszer.

Életünk során az Apa az a személy, aki megjeleníti ezeket az energiákat. Ő, hacsak nem végletesen alkoholista és/vagy erőszakos, illetve ha nem tűnik el már a születésünk előtt, képviseli ezeket a minőségeket a számunkra. Igazság szerint, és ez terápiás szempontból nagyon fontos, még akkor is igaz a fenti mondat, hogy Apánk a ’legrosszabb ember’ a világon. Ugyanis a Nap jelentéstartományában a Teremtés is benne van, és ha mást nem is tett életében Apánk, hímivarsejtjével létokot adott fizikai testünknek, ezáltal Teremtett. Ilyen értelemben mindig lesz egyfajta prioritása, szenioritása velünk szemben, és ez minden harag, csalódottság, düh, félelem-rétegen túl ott van.

Újszülött csecsemőként életben maradásunk szüleink és környezetünk jóindulatának és ösztöneinek függvénye. Három kilós, ötven centis kis ’csomagként’ szinte bármi erősebb, potensebb nálunk, legfőképpen, hogy teljesen ismeretlen területen, pályán indulunk. Az Apa, a család energiarendszerében Nap-szerűségéből adódóan mindig kap egy rangot, még akkor is, ha teljesen alkalmatlan feladatára, és ez akár ki is van felé fejezve a feleség, vagy rokonság, környezet által. Mert Teremtett, mégha kezdetben csak húst is.

Alkalmasságának és a gyerek szűrőinek tükrében kétféle érzékelési formában jelenik meg: az egyik a ’Jutalmazó’, a másik a ’Büntető’ jelleg. A helyzet pikantériáját fokozza, hogy legtöbbször mindkettőben; vagy egyidejűleg, vagy egymást váltogatva. Olyan ez, mint az érme két oldala, amikor az Apa éppen funkciójának megfelelően cselekszik-létezik, bearanyozza gyermeke és családja életét – ez az Emberi jelleg. Amikor emberi Apa-funkcióit nem látja el, terhére van családjának – ez az Állati jelleg.

A gyermekben pavlovi módon kialakul egyfajta függő jelleg, ami természetesnek tekinthető. Hét éves korunkig, amíg a Fizikai testünk alakul ki, szinte száz százalékban az Anya fennhatósága alatt vagyunk. Hét és tizennégy között, amikor az Érzelmi testünk fejlődik, libikóka-szerűen átadja az Anya az Apának a stafétát. Tizennégy és huszonegy éves korunk között az Apa válik szinte teljes egészében fontossá, mert az ő feladata kinyitni a világot a gyermeke számára, Jövőt, Perspektívát mutatni, biztosítani. Mindez fiú és lánygyermek esetében egyaránt igaz.

A Nap mindezek mellett a hagyományokat, ősiséget, belső alapokat, magot is jelenti, melyből kifejlődik valami, így ösztönszerűleg családunk és Apánk nyomvonalára állunk. Még akik nagy lázadók, ők is; sőt, ők szinte még inkább, mert a kontrafóbia még mechanikusabb minta, mint az egyenes formakövetés. Ahogy haladunk a terápiás folyamatunkban, és gyakran ahogy idősödünk, akkor is, egyre közelebb érez(het)jük magunkat Apánkhoz. Mivel ez a fejlődési Út egy kiérlelt, önmagával integrált viszonyban lévő Apa esetén tud magától értetődően működni, amennyiben ez nincs jelen, egy kicsit a ’senki földjén’ találjuk magunkat.

Gordiuszi csomó ez. „Meghaladjam az Apámat, ezzel bizonyos törvényeket felülírva; leváljak róla, önmagamat kiérlelve, ami lehet, hogy küzdelmesebb, és bizonytalanabb, mintha a ’Nap’ fényében-erejében töltekeznék…vagy konzerváljam magam egyfajta Gyerek-állapotban, szabotálva tudat alatt minden felnőtt jelleget, mint Munka, Párkapcsolat, valódi Fejlődés?”

Nos, a legtöbb ember mindkettőt teszi, két szék közé huppanva. Konzerválják magukat, megdermesztve személyiségüket, energetikájukat egyfajta status quo-ban, és közben beállnak az Apa nyomvonalára, anélkül, hogy tudnák ezt. Mindezt nem szó szerint kell érteni. A legtöbb esetben a Nap archetípusába állnak be, hiszen az hiányzik az egészséges kifejlődéshez, mint virágnak a fény. A Nap archetípusa egy önmagában teljes, munkájában sikeres, leginkább egyedül lévő, felelősségekkel és terhekkel nyomott, de nagyon potens állapotot jelent. Mindez természetesen akkor, ha integrált Férfi-szülöttről van szó.

Olyan ez, mintha egyre megszállottabban kutatnánk ezeket a jellegeket, anélkül, hogy tudnánk róla. A férfiak beállnak mindenféle nagy sikerrel, bevétellel és dicsőséggel kecsegtető munkahelyre, ami nem más, mint egy hálózatépítő felfújt léggömb, online játékokban ’uralkodnak’ és ’hódítanak’. A nők helyzete még ’érdekesebb’ ebből a szempontból, hiszen a számukra a Nap teljesen ellentétes fejlődési pályát jelent. De hát, az Erőre, Energiára, Középpontra mindenkinek szüksége van. Nem véletlen, hogy minden valamirevaló Kultúrában az Apa adja oda lánya kezét a leendő Férfinek; ez korszaktól, tájegységtől függetlenül megvan. Sőt, a mai életformában is ott van, csak nem ceremoniálisan, hanem magukban örömködnek vagy szomorkodnak a nők, annak függvényében, hogy apjuk ott tud-e lenni, vagy valamilyen okból nem. Még a legmacsóbb hölgyek esetében is biztos vagyok benne, hogy átsuhan valami hasonló.

Szóval olyanformán próbáljuk egyszerre megtermelni a Nap-energiákat és részesülni belőlük, hogy a munka, a karrier, a Valakivé válás megszállottjai lettünk, de az a tragikomikus benne, hogy még ha el is érünk céljainkhoz, nincs ott az az Apa-kép, aki megveregetné a vállunkat, vagy elismerően pillantana; hiszen mi magunk állunk a pozíciójában, a helyén. Úgy gondolom, ezért épít ennyi nő karriert, hogy fals kontrollt szerezzen a Nap-energiák felett, de ezzel csapdába is csalja magát, hiszen annál távolabb került a Hold-minőségektől; így energetikai zsákutcába jutott. Ezért ’uralkodnak’ ennyit számítógépen fiatal férfiak, ezért mutatnak egy erős és kemény képet, holott háttere, érettsége nincs a dolognak. Patthelyzet alakult ki.

Fontos hát, hogy bepótoljuk ezeket a Nap-energiákat magunkban, mert nélkülük csupán eljátsszuk, hogy teljesek, boldogok, egységesek és sikeresek vagyunk. Ételekkel, ékszerekkel, gyakorlatokkal tudjuk ezt megtenni, és legfőképpen fájdalmaink kiterápiázásával. Ételek közül a kukorica, sáfrány, napraforgó, sütőtök, citrusfélék, babér a Nap-szerűek, minden, ami narancssárga, vagy citromsárga színű, akár enyhén csípős, meleg étel. Jó, ha arannyal, ékszer, vagy más formában végzünk meditációt, akár minden nap, de vasárnap különösen. Vasárnapi napon érdemes Édesapánkkal találkozni, kommunikálni, időt tölteni vele és a családunkkal.

Vasárnap délben érdemes ezt a gyakorlatot elvégezni, mellette akár a jóga Nap-üdvözletét: https://www.youtube.com/watch?v=XXXAU3XWk-w

Így, hogy jönnek a téli, hűvös, befelé fordító, aktivitást csökkentő napok, különösen át tudnak ezek a fenti praktikák melengetni bennünket és erővel feltölteni!

Nap-Archetípus.jpg

Aktuális híreink:

Előjegyezhető az 'Iránytű az Asztrológiai Önismerethez' című könyv! Már a tördelés stádiumában járunk, várható megjelenés: November vége! :)

http://zoldkor.com/konyvek-menu/elokeszuletben/iranytu-az-asztrologiai-onismerethez-elojegyezheto.html

Csatlakozni tudtok a Facebook-on a 'Zöldkör' csoporthoz - itt interaktívan tudunk beszélgetni a cikkekről, tudtok kérdéseket feltenni, eszmét cserélni másokkal, barátságokat kötni hasonló érdeklődésű emberekkel és még sok minden mást! :) https://www.facebook.com/groups/zoldkor.blog/. Több, mint 2300-an vagyunk már, nagyon jó kis csapat alakult ki, bátran csatlakozzatok! :)

- Elkészült az 'Iránytű a Spirituális Fejlődéshez' című könyv! :) 

Ár: 3000 Ft, Terjedelem: 304 oldal

Átvehető: Budapest, 13. ker., Hegedűs Gyula utca 8, 25-ös kapucsengő, előzetes egyeztetéssel. Vidékről utánvéttel is megrendelhető! - http://fonixhaz.com/kapcsolat.html

- Elkészült a Dhammapada - A Tan Útja' című hangoskönyv! :) Amolyan buddhista Bibliának tekinthető, nagyon szép és érdekes tanítások vannak benne. A linkre kattintva megtekinthető a borítója, megrendelhető, és bele is tudtok hallgatni. :) 

https://www.youtube.com/watch?v=QVOcc5EiOIAhttps://www.youtube.com/watch?v=8F8HqBDGRtc

Átvehető: Budapest, 13. ker., Hegedűs Gyula utca 8, 25-ös kapucsengő, előzetes egyeztetéssel. Ár: 2 ezer forint. Vidékről utánvéttel is megrendelhető! - http://fonixhaz.com/kapcsolat.html

http://zoldkor.com/konyvek-menu/konyvek-hangoskonyvek/a-tan-utja-dhammapada-hangoskonyv.html

- Megnyitottuk a Zöldkör honlapot!!!!! www.zoldkor.com címen érhető el, vagy ide kattintva! :)

- Továbbra is segítünk azoknak, akik szeretnék a Pálmalevelüket megkerestetni, akár a felolvasott után egy másodikat is, és/vagy Asztrológiai Elemzésüket elkészíttetni: a babity.richard@gmail.com címen tudtok jelentkezni.

Itt tudtok előzetesen bővebben tájékozódni:

http://zoldkor.com/
http://zoldkor.blog.hu/2013/09/09/a_palmalevelekrol
http://zoldkor.blog.hu/2013/10/10/a_palmalevelekrol_ii
http://zoldkor.blog.hu/2014/02/02/a_palmalevelekrol_iii
http://zoldkor.blog.hu/2013/12/04/karacsonyra_351

- Online Interjúkban érdekes témákkal kapcsolatban tudtok előadásokat meghallgatni: http://zoldkor.com/forrasok/interjuk.html

- Aki szeretne magán aktívabban dolgozni, fejlődni, életét javítani, a Zöldkör Facebook csoportban, vagy akár a privát emailcímemen is tud érdeklődni terapeutákról, segítőkről.

komment

süti beállítások módosítása