HTML

A blogról

Tapasztalatok, gondolatok, spirituális módszerek bemutatása, életünk kívül és belül.

Tegyél magadért

Asztrológiai és Önismereti Tanfolyam
https://zoldkor.com/tanfolyamok/kezdo.html

Párkapcsolati szinasztria
https://horoscode.hu/lovematch/

A honlapunk elérhetősége: www.zoldkor.com

2014.04.07. 17:00 Zöldkör

A Lelki Fejlődésről

Minden ember vágya a valahova tartozás, az Egység, a Béke állapotának megélése, ám mindennek különböző szintjei vannak. Meg tudod ezt élni a valamilyen csoporthoz, közösséghez tartozással, meg tudod élni azon késztetés követésével, hogy a nem hozzád hasonlóakat kizárod teljes mértékben az életedből; és meg tudod élni úgy is, hogy magadban kutatod fel az Egységet.
Minden spirituális, sőt pszichológiai és egyéb hagyomány is azt mondja, hogy romlatlanul, egységesen, ’tiszta lapként’ születünk, és ha belegondolunk, mindannyian gyerekkorunk eme kezdeti szakaszára emlékszünk vissza a legszívesebben. „Amikor még minden jó volt”, gondolunk vissza gyakran. Nem lenne jó visszatérni ehhez az állapothoz...?

Ez a fajta születéskori Egység mindannyiunkban nagyon élénken van jelen. Akár tudatosak vagyunk rá, akár nem, mindig ott van egyfajta referenciapontként. Kezdetben, születésünkkor ez az Egység még romlatlan, makulátlan, teljes bennünk a Szeretet és a Tudatosság szintje, és ezáltal az energiaáramlás is. A fizikai síkon azonban minden ki van téve a dialektika és a Hármasság törvényeinek, így Tudatunk, és vele együtt energiaszintünk egyre inkább egyfajta zsugorodáson megy keresztül. Születésünk pillanatában 100%-ban képesek vagyunk a minket ért benyomások, energiák felvételére, így azok elakadás nélkül mennek keresztül rajtunk, és térnek vissza oda, ahonnan érkeztek.

Ebben a világban azonban a természeti törvények gondoskodnak róla, hogy a hasadás megjelenjen bennünk. Ez egy oda-vissza működő folyamat. Minél hasadtabb-gyorsabb a valóság, amit szemlélünk, annál kevésbé vagyunk képesek felvenni a benyomásokat, és annál több energia akad el benyomásként, és ezáltal süllyed le tudatalattinkba. És minél több energia süllyedt le tudatalattinkba, annál alacsonyabb a Tudatosság és Szeretet szintje, ami gondoskodna a benyomások harmonikus felvételéről, és a teljes energiaáramlásról. És… Láthatjuk, ez egyfajta ördögi kör, ami az életkorunk növekedésével magától éppenhogy egyre inkább nő: mivel folyamatosan érnek minket benyomások, amíg fizikai testben vagyunk, folyamatosan akadnak el ezek az energiák, hiszen nem 100%-os a Tudatosság és a Szeretet szintje bennünk.

Mindannyian hatalmas óceánként, dús folyóként születünk, amit szépen folyamatosan beborít a homok, így az egyre inkább kiszárad, zsugorodik, végül teljesen eltűnik látóterünkből és érzékelésünkből. Tudjuk, érezzük, hogy valaha ez ott volt, így ott a hiány és a vágy is iránta, de nem tudjuk, merre induljunk. Sőt, néha-néha el is bizonytalanodunk, hogy ott volt-e valaha a Teljesség és a Béke érzete.

És itt jön a trükk. Tudjuk a mélyben, hogy ott van bennünk, emlékszünk rá, de közben tapasztaljuk, hogy már nem a mienk. „De miért is kellene erről bárkinek tudnia?!” – gondoljuk magunkban, és megpróbáljuk eljátszani, hogy mi bizony egy folyó vagy egy óceán vagyunk. Csobogó hangokat hallatunk, igyekszünk áramlónak, befogadónak tűnni, néha más folyókból merítünk, és locsolgatjuk betemetett ’medrünket’, a folyóság illúzióját keltve. Fárasztó munka ez. Mindig csobogó hangot kiadni, szaladgálni folyókat, sőt, óceánokat keresve, és közben attól tartani, hogy kiderül, nem is vagyunk folyók; hogy kiderül, nem is vagyunk Tudatosak és Szeretetteliek.

A legtöbb ember élete ebben a rohangálásban és imitálásban telik el. Vannak, akik idővel elfáradnak, besokkalnak ebben a rohangálásban, és elkezdenek ásni. Fognak egy kapát, és belevágnak ebbe a kiszáradt folyómederbe. És víz sehol. Belevágnak még egyszer. És még mindig sehol. És eldobják a kapát, szidva azt, aki elhitette velük, hogy van ott víz. „Hogy lenne itt víz, hiszen én már kapáltam!?” – gondolja ő. „Hogyne lenne itt víz, hiszen csak kapálni kell” – gondolja a másik.

És vannak, akik úgy érzik, ráérnek. Akik belátták, hogy a szaladgálás teljesen felesleges, és hogy más folyója nem az ő folyójuk. És ásnak. És ásnak. És ásnak. És ez ugyanolyan fárasztó, mint csobogó hangot hallatni állandóan, és szaladgálni vödrökkel, és imitálni, hogy folyik itt folyó. Ők úgy vannak vele, hogy nincs más út, hiszen belátták, hogy amaz már nem működik számukra. Ők már nem úszkálnak más folyójában. Nem éjszakáznak más folyójának partján, magukba szívva a víz illatát, hallgatva hullámait. Ők ásnak. És egyszer csak felbugyborékol valami. És ez csak egy tócsa. De legalább víz, legalább a saját ásás eredménye. És ásnak tovább, hisz’ mi mást is tehetnének; már rájöttek, hogy az imitáció és a szaladgálás folyótól-folyóig nem segít.

Aki elkezdi ezt a belső munkát, először mindig másoktól hall tanácsokat. Könyvből, médiafelületről, barátoktól. És mi az első tanács? Meditálj! Hiszen azt egyedül is lehet. Az nem kerül pénzbe. Azt Te döntöd el, hogy mikor és hol csinálod. Olyan egyszerűnek hangzik. Buddha is meditált, Osho is meditált, akkor mi más is lehetne az Út?!

Ahhoz, hogy eredményesen dolgozzunk magunkon, véleményem szerint mindig látnunk kell a problémát legalább három dimenzióban, végigkövetve kialakulását. Hogyan alakulnak ki a blokkok? Elakad egy energiaáramlás, és az így keletkezett sűrű energia blokká áll össze, és lesüllyed. A Tudatunk mélyére, fizikailag pedig a Testünk alsó részeibe. Ez a saját élet-energiánkból farigcsálódik le. Ez az energia kellene a teljes harmóniához, ahogy fentebb írtam, de mivel ez nem áll már rendelkezésre, még több akad el. Ismét lesüllyed a Tudatunk mélyére, és a Testünk lenti szekcióiba. És így tovább, egészen addig, míg lábaink fájni kezdenek, kialakulnak nemi problémák, és nagyon kötöttnek, motiválatlannak és örömtelennek érezzük magunkat. Ezen a ponton találkozunk a jótanáccsal: „Meditálj!”.

Mire hat a meditáció? Az elménk elcsendesedik tőle, és valamennyire kijutunk önmagunkből általa, elérve a Béke és a Nyugalom állapotait. Tartós tud maradni ez az állapot? Természetesen nem, és a ’meditáló’ visszazuhan a valóság mindennapjaiba, még inkább növelve így a kontrasztot az ’itt’ és az ’odaát’ között. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, figyelembe kell vennünk Lényünk energiarendszerét és felépítését.

Hét alapvető energiaközponttal, csakrával rendelkezünk, melyek a törzsünk aljától egészen a fejünk búbjáig helyezkednek el. Az alsó három felelős földi létezésünk fizikai, állatias szintjeiért: Gyökércsakra, Szexcsakra, Gyomorcsakra. A gyomor felett már más szintű két csakrát találunk, melyek egyfajta átmenetnek tekinthető a Földi és az Égi között, mint Szívcsakra és Torokcsakra. Ezeken túl pedig két másik, a Homlokcsakra és a Koronacsakra felel Túlvilági, tisztán lelki tapasztalásainkért.

Hol vannak az elakadt energiák, melyekre szükségünk van Boldogságunkhoz? A mélyben. Melyik csakrákat stimuláljuk a meditációval? A Homlok és Koronacsakrát… Nem hangzik túl jó ’üzletnek’… Miért nem azokon a részeinken dolgozunk, ahol a probléma van? Ahol az alapanyag van, hogy a Boldogságunkat építsük vele? Miért választja az emberek 99%-a a meditációt a terápiával szemben? Mert a terápia hosszadalmas. Mozgalmas. A meditációban csak ülni kell. Ingyen van. Manapság nagyon menő is, még szobrokat is lehet venni Buddháról, ahogy ott ül, és ha Te is így teszel, Te is ugyanilyen békésnek tűnsz. Nagyon jól hangzik, elsőre.

Mégis, az elakadt energiák valódi, hatékony felszabadítása nélkül csupán ’csobogó’ hangot adunk ki azzal, hogy meditálunk, hogy szép idézeteket osztunk meg, vizualizáljuk a Szeretetet és a Fényt, ahogy átjár. Olyan ez, mintha virágot ültetnénk a kiszáradt folyómederbe, vagy éttermet nyitnánk a helyén, de attól az még nem lesz folyó.

Az energiák felszabadítása úgy tud megtörténni, ahogy elakadtak. Lépésről-lépésre, azt az utat végigkövetve, ahogy lesüllyedtek. Az első három csakra mindenkinél működik. Rendszeresen érezzük, hogy az energiák jönnének fel: kitörünk, kényszeresen gondolkodunk, érzelmek tengere borít el bennünket, vagy kontrollálatlanul beszélünk, pontosabban fecserészünk. Mégis, ha megfelelő közegben képesek vagyunk célzottan kiengedni őket, visszatérhetnek megfelelő medrükbe, és minden elkezd a helyére kerülni. Ez pedig a terápia.

Biztonságos, stabil közegben, egy segítővel elhelyezkedem. Ismét megélem az elakadt energiákat – Szívcsakra. Megfelelő megélés után kimondom őket, ha kell számtalanszor is – Torokcsakra. Ezzel, hogy a számon át részben már távozik a blokkban lévő töltés, egyre kevésbé szippant be, és egyre jobban megjelenik a távolság és az átlátás köztem és a blokk között – Homlokcsakra. Ahogy ez a három szint rendben van, a blokk távozni tud, pontosabban energiája visszaintegrálódik a saját energiarendszerembe, teljességembe – Koronacsakra.

Mennyire egyszerű, nem? Csak csinálni kell. És csinálni. És csinálni. Kapálni. És kapálni. És jön a folyó, csak eleget és elég mélyre kell ásni. És akkor megjelenik a meditáció is, magától. Onnantól már nem az lesz, mint az emberek nagy része számára, akik szétfeszülő lábakkal, sajgó háttal üldögélnek tíz percet, miközben kavarognak a gondolataik, és ’látják’ magukat kívülről, hogy mennyire is ideális emberek ők, hiszen éppen meditálnak. Hogy ne lenne ott feszültség és zsibvásár, amikor ezek a szerencsétlen energiák oldódni akarnak, de nem tudnak, mert Te pont hogy elhatárolódni akarsz tőlük, pont hogy nem kommunikálod őket, így képtelenek is oldódni, vagy kijutni.

Ha a terápiás folyamat előrehaladt, egyre több ilyen energia oldódik ki, és egyre könnyebb lesz a meditáció is. Sőt, egyre több lesz. Olyan ez, mint a gáz-kuplung aránya. Tíz százalék gáz, kilncven százalék kuplung. Tíz százalék meditáció, kilencven százalék terápia. Húsz százalék gáz, nyolcvan százalék kuplung. Húsz százalék meditáció, nyolcvan százalék terápia. És így tovább, egészen addig, míg a folyó szabadon áramlik. Utána is esnek majd bele gallyak, mindenféle dolog, de ott már átbillent a folyamat, és könnyebb tisztán tartani, mint kiásni: azt ami már eddig is ott volt, csak befedte a rárakódott homok.

Gejzír.JPG

Aktuális híreink:

- Előrendelhető az 'Iránytű a Spirituális Fejlődéshez' című könyv. :) Jelenleg a tördelési stádiumban járunk, április végén-május elején várható a kész mű.

http://greentaracanada.ca/elojegyzes.html

Ezen a linken tudjátok előjegyezni! Magánkiadásban jelenik meg, az ára 3000 forint lesz. hamarosan elkészül! ;)

- Egy másik nagyon érdekes és izgalmas kiadványunk egy hangoskönyv, mely Buddha tanításait tartalmazza. A címe 'Dhammapada - A Tan Útja', amolyan buddhista Bibliának tekinthető. Nagyon szép és érdekes tanítások vannak benne. A linkre kattintva megtekinthető a borítója, és hamarosan bele is hallgathattok. :)

http://greentaracanada.ca/elojegyzes-tan-utja.html

- Csatlakozni tudtok a Facebook-on a 'Zöldkör' csoporthoz - itt interaktívan tudunk beszélgetni a cikkekről, tudtok kérdéseket feltenni, eszmét cserélni másokkal, barátságokat kötni hasonló érdeklődésű emberekkel és még sok minden mást. https://www.facebook.com/groups/zoldkor.blog/. Több, mint 1100-an vagyunk már, nagyon jó kis csapat alakult ki, bátran csatlakozzatok! :)

- Továbbra is segítünk azoknak, akik szeretnék a Pálmalevelüket megkerestetni, akár a felolvasott után egy másodikat is, és/vagy Asztrológiai Elemzésüket elkészíttetni: a babity.richard@gmail.com címen tudtok jelentkezni.

Itt tudtok előzetesen bővebben tájékozódni:

http://zoldkor.blog.hu/2014/03/11/rolunk_286
http://zoldkor.blog.hu/2013/09/09/a_palmalevelekrol
http://zoldkor.blog.hu/2013/10/10/a_palmalevelekrol_ii
http://zoldkor.blog.hu/2014/02/02/a_palmalevelekrol_iii
http://zoldkor.blog.hu/2013/12/04/karacsonyra_351

- Online Interjúkban interaktívan tudtok érdekes témákkal kapcsolatban előadásokat meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=GEt2vlCa2jU ; https://www.youtube.com/watch?v=-FMRWXwxPas

- A blogunkat angol nyelven itt tudjátok elérni, illetve angolul tudó ismerőseiteknek ajánlani: http://greentaracanada.ca/blog.html

- Aki szeretne magán aktívabban dolgozni, fejlődni, életét javítani, a Zöldkör Facebook csoportban, vagy akár a privát emailcímemen is tud érdeklődni terapeutákról, segítőkről.

komment

süti beállítások módosítása